The name Tahoe Ridge House concisely sums up exactly what the layout from David S. Wilson of WA Design is really all about. It is located in Tahoe, California, on a large plot of land near the world-famous lake — a place that prompted Wilson to tap into the area’s industrial vernacular. And the home sits partially on a ridge, whose high point captures distant mountain views. Here we take a tour of the home to see how the the landscape combined to shape the home.

WA Design Architects

The entry to the home is from the east. On this elevation, we see the garage clad in corrugated metal on the left, a wrought iron gable volume covered in wood to the right, and the front door in the end of a covered porch with a few wood columns.

From here we can see the basic layout of the home, which can be an H-shaped plan with the living space extending from the front door, a hallway moving perpendicular up the ridge in the space, and another wood-covered gable volume atop the ridge that houses the master bedroom.

Before we head indoors let’s look at other perspectives of the home.

WA Design Architects

Now we are on the other side of the home, the west elevation; note the hallway moving up the ridge in the left. At this end is the main living room and its own chimney. A scaled-down version of the entry canopy is located on this side, providing access to the patio.

WA Design Architects

Heading to the right of the prior photo, we come to the south elevation. The second-floor”sleeping perch” is the tall fundamental volume whose window looks towards the distant mountains. Bear in mind that the living part of the home is lower compared to the master bedroom up on the ridge, so a little extra vertical push is needed to grab some perspectives from here.

WA Design Architects

On the other side of the home, we are currently taking a look at the north elevation, what Wilson calls”a compilation of vernacular forms.” The vernacular he is referring to would be the”old mining buildings in the Tahoe area,” such as the Kentucky Mine stamp mill.

WA Design Architects

Here we are looking out of the master bedroom towards the north side of the living portion of the home. Wilson points out that”virtually no grading involved in the building. The home plan adheres to the present topography.”

WA Design Architects

Heading back to the entrance door and its own covered walk encouraged by recycled cedar posts, the diagonal bracing hints at a few of the whimsy that can be located inside.

WA Design Architects

After walking across the long entrance hall that ascends a few brief flights of steps — strengthening the method by which in which the home follows the site’s topography — we all come to the large living room with its dining room and living area. The open space sits below an open gable roof with exposed beams and metal bracing.

WA Design Architects

Looking in the opposite direction from the living area, we could see the stairs that lead to a few bedrooms. In the foreground is a loft and a perpendicular stair that ascends to the sleeping perch to the right.

WA Design Architects

Heading up the stair and then turning around, the scale of the living room is evident. As well we can see the first of many custom touches: the attic’s guardrails ripple as they proceed across the edge of the ground.

WA Design Architects

“We made the custom made light fixtures in a big scale to match the space,” says Wilson.

WA Design Architects

Back downstairs we get another perspective of the dining room and the table that Wilson and company intended for the space.

WA Design Architects

Adjacent to the dining room is the kitchen, and it is a more intimate space, owing to the lower ceiling. A few more custom touches are obvious: the faceted stove hood and the wood cabinets on both sides of the stove.

WA Design Architects

Looking at the kitchen from the dining room, we could see that the faceted stove hood is echoed in the face of the sink . The edge of the island’s lower surface is tough, a hewn granite that contrasts with the smooth and faceted surfaces. A closer look in more custom light fixtures shows that they fit the loft guardrails, a metallic mesh that matches the light.

WA Design Architects

Walking the hallway that climbs up towards the ridge as well as the master bedroom, we all come to an opening that”has the colours and transparencies of glacial ice,” according to Wilson. In the space is the master bedroombehind us is the study.

WA Design Architects

Within the master bedroom, we all could see how the exposed gable and bracing is a motif that runs across the home. Tall windows do a fantastic job of framing the outside scenery.

WA Design Architects

Glancing right, we see some custom touches that are located everywhere: the faceted flue over the fireplace, the wood casework, and the hewn granite hearth.

WA Design Architects

The baths have some idiosyncratic touches, particularly the double bowls that project past the cabinet fronts in the master bathroom.

WA Design Architects

But the double bowls have nothing over the custom made concrete”kayak sink” that serves the other bedrooms.

WA Design Architects

The previous couple of photos show the home in a snowstorm, making apparent how vernacular forms have their reasons. Note how little snow is about the wood gables versus the shallower entrance canopy.

WA Design Architects

The west elevation in the snow is like a postcard, with dreams of warming up from the fireplace.

More: Modern Gable-Style Homes

See related